zondag 2 november 2014

Maar wat is FODMAP?

FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden Disachariden Monosachariden and Polyolen. Kort gezegd zijn dit allemaal groepen voedingsmiddelen die onder de koolhydraten vallen.

Uit een onderzoek in Australië is gebleken dat wanneer PDS-patiënten (prikkelbare darm syndroom) dit dieet volgen en daardoor dus minder grote hoeveelheden van de genoemde voedingsmiddelen binnenkrijgen, er een groot deel van de mensen een sterke afname zal hebben van de klachten. 

Het is niet een "standaard" soort dieet; het heeft bijvoorbeeld niet als doel om af te vallen door middel van shakes, eiwitrijke voeding, koolhydraat arme voeding en noem maar op.
Het doel van dit dieet is namelijk om erachter te komen wat er voor ieder individueel persoon mogelijk veranderd kan worden aan het voedingspatroon, waardoor er sprake kan zijn van een vermindering van klachten. Ik ga dan ook met een hele andere intentie hieraan beginnen. 
Na het dieet is het de bedoeling dat ik weet welke producten ik beter niet meer kan eten of in een lagere hoeveelheid, zodat ik meer controle kan hebben over mijn lichaam en de klachten. 
Wel is het zo dat de resultaten van het dieet ook per persoon zullen verschillen, waardoor de één er meer baat bij heeft gehad dan de ander. Mijn verhaal zal dan ook niet een reflectie zijn voor iedereens ervaring hiermee. 

Hoe ga ik dit doen?

Ja, hoe ga ik dit doen. Op internet heb ik inmiddels een hoop informatie verkregen over hoe het dieet in elkaar zit (vrij beschikbaar), zoals lijsten van FODMAP-arme en -rijke producten. Deze lijst ga ik op de koelkast hangen en dit zal een hulp zijn bij het maken van een boodschappenlijstje.
Ik heb echter nog heel erg veel om uit te zoeken en dat is ook waarom ik mezelf de komende week de tijd geef hiervoor, voordat ik echt ga beginnen. Wel probeer ik gedurende de week al voorzichtig aan wat aanpassingen te wennen en het gebruik van de FODMAP's te verminderen. 

Aankomende week

Allereerst ga ik zoveel mogelijk producten opmaken uit mijn voorraad, althans de producten die ik de komende weken niet meer mag eten. Hierbij gaat het eigenlijk bij mij vooral om de graan-producten, die bijna allemaal boordevol tarwe* zitten. 
Ondertussen probeer ik met de boodschappen alleen producten te kopen die ik tijdens het dieet ook mag gebruiken. Ik ga nieuwe recepten zoeken en uitproberen die bijvoorbeeld kunnen dienen als vervanging van een normale broodmaaltijd. Op deze manier hoop ik dat ik alvast een beetje kan wennen. 

Regelmatig zal ik een update plaatsen over hoe het mij vergaat tijdens het dieet en alles wat erbij komt kijken zodat deze blog een goed beeld geeft van mijn ervaring met dit dieet.

Liefs. 

* Tarwe is één van de producten die onder de "O" valt, het is namelijk een zogeheten fructaan wat een oligosacharide is;

Geen opmerkingen:

Een reactie posten