maandag 3 november 2014

Voorbereidingen

Inmiddels ben ik zo enthousiast over deze stap, dat ik alsmaar bezig ben met nadenken en bezig ben met de voorbereidingen die ik moet treffen voordat ik voor de volle 100% van start kan gaan met FODMAP. "Wat ga ik dan als ontbijt eten? Of als lunch? En wat verandert er nou allemaal aan mijn avondeten? Oh, niet te vergeten... mijn tussendoortjes?!"

Vanmorgen heb ik gelijk mijn ontbijt aangepast... ik maakte namelijk een heerlijke ontbijt smoothie van bosbessen (bevroren), banaan en havermout die ik wat verdunde met water zodat hij goed te drinken was. Heerlijke smoothie die ook nog eens voor een goede verzadiging zorgde, zodat ik vervolgens vol energie naar mijn colleges kon!


Eenmaal thuis ben ik weer gaan brainstormen en heb ik een aantal doelen opgesteld die ik deze week al wil bereiken zodat de omslag op maandag 10 november wat minder hard aankomt (hoop ik, haha!)



  • Gedurende deze week minimaal 1x geen broodlunch nuttigen;
  • Alvast wennen aan het bijhouden van een voedingsdagboek, dus elke dag álles opschrijven, ja echt.. alles! Dus nee, niet stiekem iets in mijn mond stoppen want daarmee houd ik uiteindelijk alleen maar mezelf mee voor de gek; 
  • Begin van de week zoveel mogelijk de FODMAPs opeten zodat ik aan het einde van de week geen last meer van ze heb;
  • Naast het bijhouden van een voedingsdagboek probeer ik per dag ook bij te houden wat mijn klachten zijn (op een schaal van 1-10), verdeeld in meerdere categoriën zoals ook in de richtlijnen online stond; 
  • Vanaf zondag wil ik mezelf aanwennen om te gaan "mealpreppen" wat inhoudt dat ik voorafgaand aan de week al allerlei voedsel/maaltijden bereid, bak en kook waardoor ik gedurende de week niet opeens in de problemen kom. Hiermee hoop ik te voorkomen dat ik snel even een supermarkt induik en óf de verkeerde producten koop, óf gelijk veel geld uitgeef aan geschikte voeding. Tsja, o.a. glutenvrij (of nouja, praktisch gezien glutenvrij...) is duur en ik ben toch echt een student met een budget ;)
Voor mij is deze stap, ook de stap in de richting van een gezonder gewicht, een fit en energiek lichaam en een goede balans, variatie en regelmaat in mijn voeding. Ook heb ik inmiddels de eerste 5km weer in de benen zitten met hardlopen en ga ik de sportschool deze week toch echt weer een keertje bezoeken. Enkele maanden lang heeft PDS mij in veel dingen belemmerd en nu ga ik proberen met mijn plan, mijn doel... PDS zoveel mogelijk te verslaan, dus ook hier heb ik een aantal doelen voor mezelf voor opgesteld!
Ik ga zoveel mogelijk nieuwe recepten, producten en maaltijden ontdekken en uitproberen, die ik ook zo af en toe zal delen ter inspiratie (mocht je geïnteresseerd zijn, dan zal dit ook te vinden zijn op instagram*). Ik ga heel veel blogs en websites lezen voor informatie, inspiratie, motivatie en tips&trics. Ik zal leren omgaan met allerlei situaties waarin het normaal allemaal zo vanzelfsprekend is, maar waar je nu met je neus op de feiten wordt gedrukt. Maar het doel is duidelijk, ik weet waarom ik dit doe! 

Tips, adviezen, ervaringen en vragen van jullie uit zijn altijd van harte welkom dus schroom niet! Ik ben al heel erg blij met alle positieve reacties die ik heb gekregen op dit idee, wat mij alleen maar meer energie en kracht geeft om dit te gaan doen!

Liefs, Madelon

* Instagram: @madelonvanhorik 

4 opmerkingen:

  1. Ah, heel veel succes! Ik doe het nu een week of 9, maar vooral in het begin was het echt wel wennen. Het opschrijven valt ook een beetje tegen, 5x stiekem.een blokje chocola eten kan niet meer echt stiekem haha. Ik vond het in het begin wel moeilijk, maar ook wel een uitdaging. Bijna een soort van puzzellen. Als je jezelf er op instelt dat het niet mag gaat het, bij mij dan, verbazingwekkend snel wennen. Soms wel wat vervelende momentjes, als er onwijs lekkere dingen binnen handbereik zijn, maar je leert je eigen lekkere dingen wel te kennen. Soms.nog wel lekkerder ;) Je schrijft echt leuk, ik blijf je blog zeker volgen! Succes! ��

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hartstikke bedankt voor je leuke reactie :) ik ben heel erg benieuwd hoe het allemaal gaat verlopen, maar hoop dat de gedachte waarom ik dit doe.. me er een beetje doorheen sleept! Lekkere dingen bakken vind ik altijd wel heel erg leuk dus dat komt wel goed denk ik :) Liefs!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk zo'n website! Ik heb zelf altijd het gevoel dat als ik eten voor de tweede maal opgewarmd eet, eerder last krijg. Ben benieuwd hoe dat met jou zal gaan. Succes! Je bent al lekker bezig. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goede tip om te onthouden en op te letten, bedankt! Leuk dat je reageert :)

    BeantwoordenVerwijderen