zondag 16 november 2014

Recept # 3x Havermout Repen

Bij deze een heerlijk recept voor een gezond tussendoortje! Deze repen zijn gemaakt met havermout en een deel speltmeel maar ik het kan ook met alleen havermout(meel).
Door de pindakaas en banaan heeft dit tussendoortje voldoende smaak, geeft het veel energie en vult het goed!


Gezonde havermout repen
Basisrecept
Ingrediënten:
  • 120 g havermout(meel), hoeft niet perse meel te zijn want als het nog een beetje grof is, zorgt dat voor een lekkere bite;
  • 30 g speltmeel, hiervoor kan je ook natuurlijk een ander soort meel voor gebruiken of het met havermout aanvullen (dus 150g havermout)
  • 60 g pindakaas (dit kan ook iets minder, maar juist de pindakaas maakt de repen lekker smeuïg);
  • 1 banaan;
  • 1 ei;
  • Naar behoefte: lijnzaad, zonnebloempitten etc.
Bereiding:
  1. Mix eerst alle droge ingrediënten door elkaar in de keukenmachine zodat de havervlokken wat minder grof worden;
  2. Voeg vervolgens in een keukenmachine de pindakaas, het ei en de banaan toe;
  3. Doe het mengsel vervolgens in een schaal en voeg vervolgens toe wat je maar wilt, zoals de zonnebloempitten en lijnzaad zoals ik gedaan heb;
  4. Stop het mengsel in een cakeblik;
  5. Bak het in 30 minuten af op 180 graden Celsius;
------------------------------------------------------------------------------------
Alternatief 1 - zonder pindakaas:
Vervang de 60g pindakaas door zo'n 30 a 35g rijststroop of een ander variant van vloeibare suiker (die fodmap proof is). Verder blijft het recept helemaal hetzelfde. 
Deze variant is wat moeilijker om in het cakeblik goed uit te strijken aangezien het nogal een plakkerig deeg wordt, maar de aanhouder wint!

Alternatief 2 - zonder pindakaas

Deze variant is luchtiger, minder stevig en smeuïg maar alsnog heerlijk gezond en vullend. 
Ingrediënten:

  • 100 g havermout (gemalen)
  • 50 g speltmeel
  • 3 tl bakpoeder
  • 1 banaan
  • 1 ei
  • 20 ml melk (lactosevrij)
Bereiding is net als bij de andere varianten.



Eetsmakelijk!

3 opmerkingen:

  1. Heb ze vandaag voor de 2e keer gemaakt. vond ze de eerste keer vrij droog maar de smaak was wel goed. Toen had ik ze met boekweitmeel gemaakt misschien dat het daar aan lag. vandaag met speltmeel gemaakt en een klein beetje lactosevrije melk toegevoegd. nu zijn ze helemaal super! Bedankt voor het recept, ik heb weer lekkere repen voor komende week als tussendoortje hihi

    groetjes Charissa

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hé Charissa! Bedankt voor je reactie en bedankt voor de tip, ik ga ze ook eens proberen te maken met wat melk er doorheen? Moet zeggen dat ik ze met 60g pindakaas niet droog vind, maar wellicht met nog een beetje melk.. zijn ze nog lekkerder! Thanks!
      Hoe gaat het verder met het volgen van het dieet?

      Liefs, Madelon

      Verwijderen